Wij zijn best vereerd dat we in samenwerking met Stichting Voedselbank de Bevelanden onze eerste gasten mogen verwelkomen zodra we open gaan volgend voorjaar. Vlak voor Kerst 2020 delen wij aan alle deelnemers ons “recept voor aandacht” uit.

En geloof me, het zijn er veel. Misschien een beetje teveel om mee te beginnen maar ga maar eens onderscheid maken tussen wie wel en wie niet. We zijn er voor iedereen die het verdient, dus die keuze was snel gemaakt.  Als dit onze eerste doelgroep wordt, dan gaan we voor die hele doelgroep. We gaan er alles aan doen om deze gasten allemaal hun recepten te kunnen laten verzilveren. En natuurlijk is voedsel voor deze mensen een eerste levensbehoefte, maar wij weten dat aandacht voor jezelf ook belangrijk is. En laat dat nou iets zijn wat er voor deze mens niet of nauwelijks in zit.

Deze doelgroep stond om persoonlijke redenen bovenaan het lijstje, en daar heeft de landelijke actie die nu gaande is niets mee te maken. Maar dat er nu zoveel aandacht voor is, is niet meer dan terecht en ook keihard nodig. Ooit heb ik een collega gehad die hier gebruik van moest maken. Een jong gezin met kinderen dat ondanks twee salarissen en hard werken tot kort daarvoor alles nog goed geregeld had. Maar er kwam een moment dat er één dominosteentje omviel. En toen volgde de rest vanzelf.

Een klein probleempje werd groter, er kwamen daardoor andere problemen en uiteindelijk was al heel snel de uitzichtloze situatie niet meer te overzien.

Met alle schaamte en verdriet wat daar bij hoorde, was zij ook nog zo dapper om dit aan haar collega’s op het werk te vertellen. En ik denk dat dat haar redding is geweest. Er was begrip, medeleven en steun. We staken vlak voordat haar dienst begon een fles wasmiddel in haar tas, we brachten extra voedselpakketten bij haar thuis. Ze vond het vreselijk maar had het zo hard nodig dat ze het met tranen in haar ogen aannam. Omdat het niet anders kon.

Voor mij zijn toen wel mijn ogen geopend. Om in die situatie terecht te komen hoef je vaak helemaal niet zo gek te doen. Er zijn tal van redenen te noemen waardoor die domino steentjes in beweging komen. En het kan ons allemaal overkomen, echt mensen. Allemaal.

Dus tegen alle mensen die helaas gebruik moeten maken van de voedselbank willen wij zeggen, schaam je vooral niet en maak het bespreekbaar. En hoe uitzichtloos jouw situatie ook is, delen is helen. Samen kun je meer aan dan alleen.

Wij hopen met ons gebaar een klein lichtpuntje te zijn in jullie donkere tijd. En we maken ons geen illusies. Maar hoe klein de reden soms is om in de situatie te komen waarin jullie nu zitten. Zo klein is soms dat opstapje naar betere tijden. Soms is jezelf een beetje beter voelen, een beetje aandacht, net datgeen wat nodig is om weer verder te kunnen.

Wij gaan ons best doen in ieder geval, en voor straks……welkom in ons huis. Welkom bij IederMooi.

Liefs, Margo en Sophie.

Geef een reactie